1) Ύλη, 2) Κανόνες τελικής εξέτασης, 3) Προαιρετική εργασία και τελική βαθμολογία του μαθήματος, 4) Βιβλιογραφία, 5) Επικοινωνία μόνο μέσω "Μηνύματα" eclass.
1) Εισαγωγή στο ενεργειακό πρόβλημα στη Χώρα μας και διεθνώς. Κατηγορίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αιολική ενέργεια (μέτρηση ταχύτητας ανέμου, εκτίμηση παραμέτρων κατανομής Weibull, εκτίμηση της αιολικής ενέργειας σε συγκεκριμένη θέση, σχετικό λογισμικό, τύποι και αρχές λειτουργίας ανεμογεννητριών(Α/Γ), τύποι ηλεκτρογεννητριών κατάλληλων για ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια, διασύνδεση Α/Γ με το ηλεκτρικό δίκτυο, αυτόνομη λειτουργία Α/Γ, μεγιστοποίηση απορροφούμενης αιολικής ισχύος). Ηλιακή ενέργεια, ηλιακή γεωμετρία και στοιχεία μετεωρολογίας, θερμικά ηλιακά συστήματα, κάλυψη θερμικών φορτίων με τη μέθοδο f-chart, παθητικά ηλιακά συστήματα, στοιχεία εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, θερμοκήπια κ.α.. Φωτοβολταϊκές διατάξεις (αρχές λειτουργίας Φ/Β, τύποι φωτοβολταϊκών (Φ/Β), διασύνδεση με το δίκτυο, αυτόνομη λειτουργία Φ/Β,αρχές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), αρχές ηλεκτρονικών ισχύος και μεγιστοποίηση ισχύος από Φ/Β. Μικρά Υδροηλεκτρικά, υδροδυναμική ανάλυση και υδροδυναμικές μηχανές, μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια, υδροηλεκτρικά έργα άντλησης - ταμίευσης. Αποθήκευση ενέργειας (συσσωρευτές, υδροηλεκτρικά συστήματα άντλησης - ταμίευσης, κυψέλες καυσίμου κλπ). Γεωθερμία. Βιομάζα. Ενέργεια από τα κύματα. Βιομηχανικές εφαρμογές των ΑΠΕ. Σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο των ΑΠΕ, στοιχεία περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ΑΠΕ.
2) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ.Θα γίνεται με κλειστέςσημειώσεις, βιβλία κλπ βοηθήματα. Χρησιμοποιείτε μόνο στυλό (μπλε ή μαύρο).Το απαραίτητο πλήρες τυπολόγιο για την επίλυση των θεμάτων του διαγωνίσματος συνοδεύει πάντοτε τις εκφωνήσεις των θεμάτων της τελικής εξέτασης.
Κατά τη διάρκεια της τελικής εξέτασης τα κινητά τηλέφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Επιτρέπεται μόνο η χρήση υπολογιστή χειρός(calculator) για τις αριθμητικές πράξεις επίλυσης των θεμάτων.
3) ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ-ΡROJECT ("ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ" ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ) ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
3.α. --ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝOMEΝAΘΕΜΑΤΑ (PROJECT) ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ «Εργαστήριο-Εργασίες»,
--ΑΡΚΕΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ-ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΑΣΤΟΥ/ΕΚΑΣΤΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ/ΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ «Εργαστήριο - Εργασίες», ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, βλ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Η' ΙΣΟΣ ΤΟΥ 4,00. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ, ΑΛΛΑ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ 4,0, ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΓΡΑΠΤΟΥ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟY ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η 24.00' ΤΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ e-mail ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ene511@tuc.gr
3.β.ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙΘΕΜΑ ΤΟΤΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ.
3.γ.Ο ΒΑΘΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, δηλ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ.
4) Βιβλιογραφία
Στην Εκπαιδευτική Πύλη Ανοικτών Μαθημάτων http://courses.tuc.gr/ του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκονται αναλυτικά οι παρουσιάσεις όλων των διαλέξεων, περαιτέρω επεξεργασμένες, και το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος ΕΝΕ511,http://ece.courses.tuc.gr/?course_id=258
ε.Solar Engineering of Thermal Process.John Duffie & William Beckman. WILEY Editor.
(στο σύγγραμμα αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά από τους δημιουργούς της η πρωτότυπη και παγκόσμια καταξιωμένη μέθοδος υπολογισμού θερμικών ηλιακών συστημάτωνf-chart. Μπορείτε να το βρείτε ελεύθερο στο διαδίκτυο)
5) ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ e-mail ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΝΟ από τα "Μηνύματα" του e-class και όχι στο προσωπικό e-mail του Διδάσκοντα.
Όλοι οι φοιτητές υποχρεούνται να εκπονήσουν Διπλωματική Εργασία, δηλαδή εκτεταμένη εργασία σε θέμα που σχετίζεται με το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ υπό την επίβλεψη ενός (εν ενεργεία ή ομότιμου ή αφυπηρετήσαντα) καθηγητή της Σχολής και υπό την παρακολούθηση από τριμελή επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον επιβλέποντα καθηγητή και δύο καθηγητές της Σχολής. Κατ’ εξαίρεση, εφόσον το απαιτεί το θέμα της εργασίας, στην τριμελή επιτροπή μπορεί να συμμετέχει μέχρι και ένα μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής ή ένας εξωτερικός επιστήμονας (ενδεικτικά, καθηγητής ή εντεταλμένος επίκουρος καθηγητής ή εντεταλμένος διδάσκων ή ερευνητής αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού ή ερευνητικού ιδρύματος της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή στέλεχος της βιομηχανίας), εφόσον είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος. Το θέμα της εργασίας, ο επιβλέπων καθηγητής, και η τριμελής επιτροπή ορίζονται από τη Συνέλευση μετά από αίτηση του φοιτητή, εφόσον έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ του φοιτητή και του επιβλέποντα καθηγητή. Η ανάθεση διπλωματικών εργασιών γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εξαμήνων σπουδών (9οκαι 10ο).
Ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας
Για την ανάθεση Διπλωματικών Εργασιών, η Συνέλευση της Σχολής έχει θεσμοθετήσει μία τριμελή Επιτροπή Ανάθεσης Διπλωματικών Εργασιών, η οποία θα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη της ισοκατανομής στην ανάθεση Διπλωματικών Εργασιών μεταξύ των μελών ΔΕΠ της Σχολής. Η Επιτροπή απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών περιοχών για ευρύτερη αντίληψη των αντικειμένων και έχει διετή θητεία. Στην παρούσα σύνθεσή της, όπως αποφασίστηκε από την 8η/22-06-2023 συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής, η Επιτροπή αποτελείται από τους κκ.Κ. Γυφτάκη,Α. Δόλλα, καιΓ. Χαλκιαδάκηκαι η θητεία της λήγει την 22-06-2025.
Η Επιτροπή ασχολείται κυρίως με τις περιπτώσεις φοιτητών που δυσκολεύονται να βρουν θέμα και επιβλέποντα Διπλωματικής Εργασίας. Επίσης, μετά την έγκριση από τη Συνέλευση της ανάθεσης θέματος και επιβλέποντα καθηγητή, η Επιτροπή θα ενημερώνει το αρχείο κατανομής φόρτου (στιγμιαίου και συνολικού) των μελών ΔΕΠ, ώστε να επιβλέπει την ισοκατανομή του φόρτου επίβλεψης Διπλωματικών Εργασιών στα μέλη ΔΕΠ.
Όποιες Διπλωματικές Εργασίες συμφωνούνται από κοινού από τον φοιτητή και το μέλος ΔΕΠ δεν χρειάζονται έγκριση της Επιτροπής και οι αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Δηλαδή, φοιτητής που συμφωνεί σε θέμα Διπλωματικής Εργασίας με κάποιο μέλος ΔΕΠ υποβάλλει αίτηση για ανάθεση διπλωματικής εργασίας, επιβλέποντα καθηγητή, και τριμελούς επιτροπής προς έγκριση από τη Συνέλευση της Σχολής.
Για φοιτητές που α) δεν έχουν ανάθεση θέματος Διπλωματικής Εργασίας και β) στις 25/8 του ακαδημαϊκού έτους οφείλουν το πολύ 5 μαθήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία.
Οι φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν θέμα Διπλωματικής Εργασίας στέλνουν, μεταξύ 25/8 και 15/9, στην Επιτροπή αίτηση ανάθεσης Διπλωματικής Εργασίας.
Η Επιτροπή καταμετρά τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων, εξετάζει τον φόρτο των μελών ΔΕΠ, και ζητά από τα μέλη ΔΕΠ (που έχουν χώρο στο να επιβλέψουν) συγκεκριμένο αριθμό προτεινόμενων θεμάτων. Το μέλος ΔΕΠ μπορεί, αντί για συγκεκριμένο θέμα, να παρέχει μία ευρύτερη επιστημονική περιοχή, και το θέμα να συγκεκριμενοποιείται στην πορεία. Δημιουργείται μία λίστα θεμάτων ή επιστημονικών περιοχών, τα οποία κοινοποιούνται στους φοιτητές με τη λήξη της εξεταστικής (αρχές Οκτωβρίου).
Παρέχεται διάστημα ενός μήνα (συγκεκριμένα, 15/10-15/11) μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται να επικοινωνήσουν με τα μέλη ΔΕΠ που έχουν προτείνει θέματα ώστε να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τα ζητούμενα του κάθε θέματος. Εάν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπάρξει συμφωνία μεταξύ φοιτητή και μέλους ΔΕΠ, τότε ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση στη Συνέλευση για ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας, επιβλέποντα καθηγητή, και τριμελούς επιτροπής.
Για τους φοιτητές που στο παραπάνω διάστημα δεν έχουν καταλήξει σε θέμα, παρέχεται διάστημα 2 εβδομάδων (συγκεκριμένα, 15/11-30/11) μέσα στο οποίο στέλνουν στην Επιτροπή μία δυνητική επιθυμία 3 ιεραρχημένων θεμάτων από τα διαθέσιμα προτεινόμενα και την αναλυτική βαθμολογία τους.
Η Επιτροπή στο τέλος Νοεμβρίου εξετάζει τις προτιμήσεις των φοιτητών καθώς και την επίδοσή τους στα μαθήματα και τους κατανέμει στα μέλη ΔΕΠ με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Κατόπιν, ο φοιτητής κάνει αίτηση στη Συνέλευση για ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας, επιβλέποντα καθηγητή, και τριμελούς επιτροπής. Για φοιτητές που δεν θα μπορέσει να γίνει σεβαστή καμία από τις 3 επιλογές τους καθώς και για φοιτητές που αιτήθηκαν ανάθεση αλλά δεν προχώρησαν σε δήλωση θεμάτων, θα γίνει ανάθεση της Διπλωματικής Εργασίας με βάση την ακαδημαϊκή τους επίδοση, τα μαθήματα στα οποία έχουν τους καλύτερους βαθμούς, και τη διαθεσιμότητα των μελών ΔΕΠ, υπό τον όρο ότι οφείλουν το πολύ ένα (1) υποχρεωτικό και το πολύ δύο (2) κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών.
Ολοκλήρωση Διπλωματικής Εργασίας
Μετά την ολοκλήρωσή της, η διπλωματική εργασία παρουσιάζεται σε ανοικτό ακροατήριο και βαθμολογείται από την τριμελή επιτροπή. Η παρουσίαση μιας διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Ωστόσο, η παρουσίαση της εργασίας πρέπει να γίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξη κάποιας εξεταστικής περιόδου, για λήψη διπλώματος κατά την ανακήρυξη που ακολουθεί μετά την εξεταστική περίοδο. Η ακριβής ημερομηνία, ώρα και τόπος παρουσίασης και εξέτασης ορίζονται σε συνεννόηση με την τριμελή επιτροπή που βαθμολογεί την εργασία και ανακοινώνονται δημόσια μαζί με τον τίτλο και την περίληψη της εργασίας σε όλα τα μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η παρουσίαση και εξέταση της διπλωματικής εργασίας επιτρέπεται μόνο μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του φοιτητή ως προς τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος και μόνο μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) μηνών από την κατάθεση της αίτησης ανάθεσης διπλωματικής εργασίας προς τη Συνέλευση της Σχολής.
Αν μία Διπλωματική Εργασία υπερβεί σε διάρκεια το ένα έτος, τότε, αν δεν υπάρχει έγγραφη ενημέρωση της Επιτροπής ότι συμφωνούν ο φοιτητής και ο επιβλέπων για παράτασή της, θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία παρουσίασης και εξέτασής της εντός διαστήματος ενός μήνα. Ο φοιτητής παρουσιάζει υποχρεωτικά τι έχει κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή και βαθμολογείται ανάλογα. Για τις Διπλωματικές Εργασίες που έχουν ανατεθεί από τη Συνέλευση μέχρι την 07-07-2023, η διάρκεια του ενός έτους ξεκινάει από την 07-07-2023.
Βαθμός Διπλωματικής Εργασίας
Ο βαθμός της διπλωματικής εργασίας στην κλίμακα 0–10 προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που δίνεται από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής σε κάθε ένα από τα παρακάτω τρία κριτήρια με τα αντίστοιχα ποσοστά: ποιότητα του τεχνικού περιεχομένου της εργασίας (50%), ποιότητα του κειμένου (30%) και ποιότητα της προφορικής παρουσίασης (20%).
Σε περίπτωση ομαδικής εργασίας, που επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν σχετικής έγκρισης από τη Συνέλευση της Σχολής, κάθε φοιτητής βαθμολογείται χωριστά για τη συνεισφορά του στην όλη εργασία και για την προφορική παρουσίαση της εργασίας.
Όλοι οι φοιτητές υποχρεούνται να εκπονήσουν Διπλωματική Εργασία, δηλαδή εκτεταμένη εργασία σε θέμα που σχετίζεται με το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής ΗΜΜΥ υπό την επίβλεψη ενός (εν ενεργεία ή ομότιμου ή αφυπηρετήσαντα) καθηγητή της Σχολής και υπό την παρακολούθηση από τριμελή επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον επιβλέποντα καθηγητή και δύο καθηγητές της Σχολής. Κατ’ εξαίρεση, εφόσον το απαιτεί το θέμα της εργασίας, στην τριμελή επιτροπή μπορεί να συμμετέχει μέχρι και ένα μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής ή ένας εξωτερικός επιστήμονας (ενδεικτικά, καθηγητής ή εντεταλμένος επίκουρος καθηγητής ή εντεταλμένος διδάσκων ή ερευνητής αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού ή ερευνητικού ιδρύματος της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή στέλεχος της βιομηχανίας), εφόσον είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος. Το θέμα της εργασίας, ο επιβλέπων καθηγητής, και η τριμελής επιτροπή ορίζονται από τη Συνέλευση μετά από αίτηση του φοιτητή, εφόσον έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ του φοιτητή και του επιβλέποντα καθηγητή. Η ανάθεση διπλωματικών εργασιών γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εξαμήνων σπουδών (9οκαι 10ο).
Ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας
Για την ανάθεση Διπλωματικών Εργασιών, η Συνέλευση της Σχολής έχει θεσμοθετήσει μία τριμελή Επιτροπή Ανάθεσης Διπλωματικών Εργασιών, η οποία θα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη της ισοκατανομής στην ανάθεση Διπλωματικών Εργασιών μεταξύ των μελών ΔΕΠ της Σχολής. Η Επιτροπή απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών περιοχών για ευρύτερη αντίληψη των αντικειμένων και έχει διετή θητεία. Στην παρούσα σύνθεσή της, όπως αποφασίστηκε από την 8η/22-06-2023 συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής, η Επιτροπή αποτελείται από τους κκ.Κ. Γυφτάκη,Α. Δόλλα, καιΓ. Χαλκιαδάκηκαι η θητεία της λήγει την 22-06-2025.
Η Επιτροπή ασχολείται κυρίως με τις περιπτώσεις φοιτητών που δυσκολεύονται να βρουν θέμα και επιβλέποντα Διπλωματικής Εργασίας. Επίσης, μετά την έγκριση από τη Συνέλευση της ανάθεσης θέματος και επιβλέποντα καθηγητή, η Επιτροπή θα ενημερώνει το αρχείο κατανομής φόρτου (στιγμιαίου και συνολικού) των μελών ΔΕΠ, ώστε να επιβλέπει την ισοκατανομή του φόρτου επίβλεψης Διπλωματικών Εργασιών στα μέλη ΔΕΠ.
Όποιες Διπλωματικές Εργασίες συμφωνούνται από κοινού από τον φοιτητή και το μέλος ΔΕΠ δεν χρειάζονται έγκριση της Επιτροπής και οι αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Δηλαδή, φοιτητής που συμφωνεί σε θέμα Διπλωματικής Εργασίας με κάποιο μέλος ΔΕΠ υποβάλλει αίτηση για ανάθεση διπλωματικής εργασίας, επιβλέποντα καθηγητή, και τριμελούς επιτροπής προς έγκριση από τη Συνέλευση της Σχολής.
Για φοιτητές που α) δεν έχουν ανάθεση θέματος Διπλωματικής Εργασίας και β) στις 25/8 του ακαδημαϊκού έτους οφείλουν το πολύ 5 μαθήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία.
Οι φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν θέμα Διπλωματικής Εργασίας στέλνουν, μεταξύ 25/8 και 15/9, στον κ. Κ. Γυφτάκη.
Η Επιτροπή καταμετρά τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων, εξετάζει τον φόρτο των μελών ΔΕΠ, και ζητά από τα μέλη ΔΕΠ (που έχουν χώρο στο να επιβλέψουν) συγκεκριμένο αριθμό προτεινόμενων θεμάτων. Το μέλος ΔΕΠ μπορεί, αντί για συγκεκριμένο θέμα, να παρέχει μία ευρύτερη επιστημονική περιοχή, και το θέμα να συγκεκριμενοποιείται στην πορεία. Δημιουργείται μία λίστα θεμάτων ή επιστημονικών περιοχών, τα οποία κοινοποιούνται στους φοιτητές με τη λήξη της εξεταστικής (αρχές Οκτωβρίου).
Παρέχεται διάστημα ενός μήνα (συγκεκριμένα, 15/10-15/11) μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται να επικοινωνήσουν με τα μέλη ΔΕΠ που έχουν προτείνει θέματα ώστε να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τα ζητούμενα του κάθε θέματος. Εάν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπάρξει συμφωνία μεταξύ φοιτητή και μέλους ΔΕΠ, τότε ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση στη Συνέλευση για ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας, επιβλέποντα καθηγητή, και τριμελούς επιτροπής.
Για τους φοιτητές που στο παραπάνω διάστημα δεν έχουν καταλήξει σε θέμα, παρέχεται διάστημα 2 εβδομάδων (συγκεκριμένα, 15/11-30/11) μέσα στο οποίο στέλνουν στην Επιτροπή μία δυνητική επιθυμία 3 ιεραρχημένων θεμάτων από τα διαθέσιμα προτεινόμενα και την αναλυτική βαθμολογία τους.
Η Επιτροπή στο τέλος Νοεμβρίου εξετάζει τις προτιμήσεις των φοιτητών καθώς και την επίδοσή τους στα μαθήματα και τους κατανέμει στα μέλη ΔΕΠ με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Κατόπιν, ο φοιτητής κάνει αίτηση στη Συνέλευση για ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας, επιβλέποντα καθηγητή, και τριμελούς επιτροπής. Για φοιτητές που δεν θα μπορέσει να γίνει σεβαστή καμία από τις 3 επιλογές τους καθώς και για φοιτητές που αιτήθηκαν ανάθεση αλλά δεν προχώρησαν σε δήλωση θεμάτων, θα γίνει ανάθεση της Διπλωματικής Εργασίας με βάση την ακαδημαϊκή τους επίδοση, τα μαθήματα στα οποία έχουν τους καλύτερους βαθμούς, και τη διαθεσιμότητα των μελών ΔΕΠ, υπό τον όρο ότι οφείλουν το πολύ ένα (1) υποχρεωτικό και το πολύ δύο (2) κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών.
Ολοκλήρωση Διπλωματικής Εργασίας
Μετά την ολοκλήρωσή της, η διπλωματική εργασία παρουσιάζεται σε ανοικτό ακροατήριο και βαθμολογείται από την τριμελή επιτροπή. Η παρουσίαση μιας διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Ωστόσο, η παρουσίαση της εργασίας πρέπει να γίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξη κάποιας εξεταστικής περιόδου, για λήψη διπλώματος κατά την ανακήρυξη που ακολουθεί μετά την εξεταστική περίοδο. Η ακριβής ημερομηνία, ώρα και τόπος παρουσίασης και εξέτασης ορίζονται σε συνεννόηση με την τριμελή επιτροπή που βαθμολογεί την εργασία και ανακοινώνονται δημόσια μαζί με τον τίτλο και την περίληψη της εργασίας σε όλα τα μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η παρουσίαση και εξέταση της διπλωματικής εργασίας επιτρέπεται μόνο μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του φοιτητή ως προς τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος και μόνο μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) μηνών από την κατάθεση της αίτησης ανάθεσης διπλωματικής εργασίας προς τη Συνέλευση της Σχολής.
Αν μία Διπλωματική Εργασία υπερβεί σε διάρκεια το ένα έτος, τότε, αν δεν υπάρχει έγγραφη ενημέρωση της Επιτροπής ότι συμφωνούν ο φοιτητής και ο επιβλέπων για παράτασή της, θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία παρουσίασης και εξέτασής της εντός διαστήματος ενός μήνα. Ο φοιτητής παρουσιάζει υποχρεωτικά τι έχει κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή και βαθμολογείται ανάλογα.
Βαθμός Διπλωματικής Εργασίας
Ο βαθμός της διπλωματικής εργασίας στην κλίμακα 0–10 προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που δίνεται από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής σε κάθε ένα από τα παρακάτω τρία κριτήρια με τα αντίστοιχα ποσοστά: ποιότητα του τεχνικού περιεχομένου της εργασίας (50%), ποιότητα του κειμένου (30%) και ποιότητα της προφορικής παρουσίασης (20%).
Σε περίπτωση ομαδικής εργασίας, που επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν σχετικής έγκρισης από τη Συνέλευση της Σχολής, κάθε φοιτητής βαθμολογείται χωριστά για τη συνεισφορά του στην όλη εργασία και για την προφορική παρουσίαση της εργασίας.
Σχεδιασμός μετατροπέων DC-DC (converters) και μετατροπέων DC-AC (inverters). Διατάξεις συσσωρευτών για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ηλεκτρονικά συστήματα για μεγιστοποίηση της παραγωγής ισχύος (maximum power point tracking - MPPT). Έξυπνοι μετρητές ενέργειας (smart meters). Εξειδικευμένοι αισθητήρες, ενεργοποιητές και ελεγκτές για ρύθμιση συνθηκών, διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας σε έξυπνα σπίτια/κτίρια (smart homes/buildings). Ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έξυπνα δίκτυα (smart grids), μικροδίκτυα (microgrids) και ηλεκτρικά οχήματα. Ηλεκτρονικά συστήματα ασύρματης μεταφοράς ισχύος και συγκομιδής ενέργειας (energy harvesting).
Θεωρία Αριθμών και Κρυπτογραφία 2020-2021 (ΤΗΛ 511)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ
Θεωρία Αριθμών και Κρυπτογραφία 2020-2021
ΤΗΛ 511 - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ
Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή
Πολυπρακτορικά Συστήματα [2023-2024] (ΠΛΗ512)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Πολυπρακτορικά Συστήματα [2023-2024]
ΠΛΗ512 - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Χαρακτηριστικά πρακτόρων. Τύποι πρακτόρων. Σχέση με Θεωρία Παιγνίων και Τεχνητή Νοημοσύνη. Έμφαση σε "οικονομικά σκεπτόμενους" (rational utility maximizers) πράκτορες στο Διαδίκτυο.Έμφαση σε πολυπρακτορικά συστήματα / αλληλεπιδράσεις πρακτόρων. Έμφαση σε συλλογιστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν Θεωρία Χρησιμότητας (Utility Theory), Παιγνίων και Λήψης Αποφάσεων υπό Αβεβαιότητα (Decision Theory). Προτιμήσεις , συναρτήσεις ωφέλειας, μεγιστοποίηση οφέλους / οικονομικο-κεντρική λογική (rationality). Στρατηγική λήψη αποφάσεων. Στατικά και επαναλαμβανόμενα στρατηγικά παίγνια. Κατάσταση ισορροπίας Nash, Pareto-βέλτιστες λύσεις. Επιλογή μεταξύ καταστάσεων ισορροπίας. Κατανεμημένη λύση προβλημάτων. Δημιουργία συνασπισμών από συνεργατικούς και μή πράκτορες. Εμπιστοσύνη και Φήμη Πρακτόρων. Διαπραγματεύσεις. Δημοπρασίες στο Διαδίκτυο. Σχεδίαση Μηχανισμών. Εφαρμογές δημοπρασιών / σχεδίασης μηχανισμών. Μοντελοποίηση αντιπάλων. Σχέσεις με Μηχανική Μάθηση. Σχεδίαση πρακτόρων για περιβάλλοντα με αβεβαιότητα. Εφαρμογές (λ.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, έξυπνο δίκτυο ηλεκτροδότησης).
Σχέδιο Μαθήματος
1η Διάλεξη: Εισαγωγή
2η Διάλεξη: Προτιμήσεις και Επιλογές / Θεωρία Αποφάσεων
3η Διάλεξη: Βασικές έννοιες Θεωρίας Παιγνίων
4η Διάλεξη: Διαπραγματεύσεις Πρακτόρων
5η Διάλεξη: Διαχείριση Αβεβαιότητας
6η Διάλεξη: Ελλιπής Πληροφόρηση και Παιχνίδια Bayes
7η Διάλεξη: Συνεργασία Πρακτόρων και Συγχρονισμός Ενεργειών
8η Διάλεξη: Συνεργατική Θεωρία Παιγνίων σε Πολυπρακτορικά Συστήματα
9η Διάλεξη: Σχεδίαση Μηχανισμών: Θεωρία Δημοπρασιών
10η Διάλεξη: Σχεδίαση Μηχανισμών: Θεωρία Κοινωνικής Επιλογής
Χαρακτηριστικά πρακτόρων. Τύποι πρακτόρων. Σχέση με Θεωρία Παιγνίων και Τεχνητή Νοημοσύνη. Έμφαση σε "οικονομικά σκεπτόμενους" (rational utility maximizers) πράκτορες στο Διαδίκτυο.Έμφαση σε πολυπρακτορικά συστήματα / αλληλεπιδράσεις πρακτόρων. Έμφαση σε συλλογιστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν Θεωρία Χρησιμότητας (Utility Theory), Παιγνίων και Λήψης Αποφάσεων υπό Αβεβαιότητα (Decision Theory). Προτιμήσεις , συναρτήσεις ωφέλειας, μεγιστοποίηση οφέλους / οικονομικο-κεντρική λογική (rationality). Στρατηγική λήψη αποφάσεων. Στατικά και επαναλαμβανόμενα στρατηγικά παίγνια. Κατάσταση ισορροπίας Nash, Pareto-βέλτιστες λύσεις. Επιλογή μεταξύ καταστάσεων ισορροπίας. Κατανεμημένη λύση προβλημάτων. Δημιουργία συνασπισμών από συνεργατικούς και μή πράκτορες. Εμπιστοσύνη και Φήμη Πρακτόρων. Διαπραγματεύσεις. Δημοπρασίες στο Διαδίκτυο. Σχεδίαση Μηχανισμών. Εφαρμογές δημοπρασιών / σχεδίασης μηχανισμών. Μοντελοποίηση αντιπάλων. Σχέσεις με Μηχανική Μάθηση. Σχεδίαση πρακτόρων για περιβάλλοντα με αβεβαιότητα. Εφαρμογές (λ.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, έξυπνο δίκτυο ηλεκτροδότησης).
Σχέδιο Μαθήματος
1η Διάλεξη: Εισαγωγή
2η Διάλεξη: Προτιμήσεις και Επιλογές / Θεωρία Αποφάσεων
3η Διάλεξη: Βασικές έννοιες Θεωρίας Παιγνίων
4η Διάλεξη: Διαπραγματεύσεις Πρακτόρων
5η Διάλεξη: Σχεδίαση Μηχανισμών: Θεωρία Δημοπρασιών
6η Διάλεξη: Σχεδίαση Μηχανισμών: Θεωρία Κοινωνικής Επιλογής
7η Διάλεξη: Συνεργασία Πρακτόρων και Συγχρονισμός Ενεργειών
8η Διάλεξη: Συνεργατική Θεωρία Παιγνίων σε Πολυπρακτορικά Συστήματα
9η Διάλεξη: Διαχείριση Αβεβαιότητας
10η Διάλεξη: Ελλιπής Πληροφόρηση και Παιχνίδια Bayes
Υπηρεσίες στο Υπολογιστικό Νέφος και την Ομίχλη, 2024-2025
ΠΛΗ 513 - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing) και σύγκριση με άλλες συγγενείς τεχνολογίες (παράλληλοι υπολογιστές,υπολογιστές πλέγματος), μοντέλα Υπολογιστικού Νέφους (IaaS, PaaS, SaaS), μοντέλα ανάπτυξης Νέφους (Δημόσιο, Ιδιωτικό και Υβριδικό Νέφος). Αρχιτεκτονική Αναφοράς ΝΙST, επίπεδα παροχής υπηρεσιών, εικονοποίηση (virtualization), Virtual Machines, Containers. Πάροχοι υπολογιστικού νέφους και τεχνολογίες OCCI, Openstack, FIWARE, LDX, Amazon, Google. Τεχνικές Εικονοποίησης (Docker, Docker Swarm, Kubernetes). Οργάνωση και Έλεγχος εφαρμογών με Kubernetes. Επεξεργασία ροών δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος με Apache Flinnk και Κubernetes. Υπολογιστική Ομίχλη (Fog Computing), αρχιτεκτονικήαναφοράς. Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Ιnternet Οf Τhings - IoT), αρχιτεκτονικές και τεχνολογίες, αισθητήρες στο ΙοΤ,πρωτόκολλα επικοινωνίας, εφαρμογές στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Σχεδιασμός συστημάτων στο Υπολογιστικό Νέφος καιτην Ομίχλη, UML, παραδείγματα εφαρμογών. Παροχή υπηρεσιών στο Υπολογιστικό Νέφος και την Ομίχλη,Υπηρεσιοκεντρικές Αρχιτεκτονικές (SOA), Αρχιτεκτονικές REST. Τεχνολογίες παροχής υπηρεσιών στο Υπολογιστικό Νέφος καιτην Ομίχλη: html, CSS, XML, Javascript, JSON, AJAX, PHP, JSP, αποθήκευση δεδομένων σε No-SQL βάσεις δεδομένων.
ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ (ΕΝΕ 514) 2024-25 (HMMY356)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΠΠΑΣ
ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ (ΕΝΕ 514) 2024-25
HMMY356 - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΠΠΑΣ
Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή
Χωρικές Στοχαστικές Διαδικασίες και Εφαρμογές (Ακ. Έτος 2024-2025) (ΜΑΘ-512)
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Χωρικές Στοχαστικές Διαδικασίες και Εφαρμογές (Ακ. Έτος 2024-2025)
ΜΑΘ-512 - ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025
Αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά το μάθημα προσφέρεται στο 9ο εξάμηνο.
Αντικείμενο: Ανάπτυξη της έννοιας των χωρικών στοχαστικών διαδικασιών, των ιδιοτήτων τους και των εφαρμογών τους. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε το σχετικό αρχείο στην ενότητα "Έγγραφα" με τίτλο "Βασικές Πληροφορίες Μαθήματος".
Προϋποθέσεις: Θεωρία Πιθανοτήτων (ΜΑΘ 201). Κατά προτίμηση: Στοχαστικές διαδικασίες και χρονοσειρές (ΜΑΘ 412)
Οι διαλέξεις θα γίνονται στα ελληνικά εκτός αν συμμετέχουν αλλοδαποί φοιτητές. Το υλικό του μαθήματος (σημειώσεις, ασκήσεις, εργαστήρια) θα είναι στην αγγλική γλώσσα.