Ψηφιακές Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονικός Χώρος (Α2.6)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΑΛΚΕΤΑΣ ΟΥΓΓΡΙΝΗΣ
Ψηφιακές Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονικός Χώρος
Α2.6 - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΑΛΚΕΤΑΣ ΟΥΓΓΡΙΝΗΣ
Το εργαστηριακό αυτό μάθημα έχει ως κύριο θέμα την εφαρμογή της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας στην Αρχιτεκτονική και ειδικότερα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ανταποκριτικών (responsive) και μεταβαλλόμενων (transformable) χώρων. Το μάθημα εστιάζει στην τεχνολογία που ενσωματώνεται στα κτίρια, τόσο στο software όσο και στο hardware, και είναι ικανή να δημιουργήσει επιπλέον επίπεδα στη λειτουργία της, στην αισθητική που προβάλει και στην επικοινωνία που μπορεί να έχει με τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν. Απευθύνεται σε όλους τους μηχανικούς καθώς αποτελεί μια διαεπιστημονική προσέγγιση και οδηγεί σε πλειάδα εφαρμογών και καινοτόμες επαγγελματικές δεξιότητες. Η εφαρμογή ευφυών συστημάτων στο χώρο αντιμετωπίζεται ως δυνατότητα ανταπόκρισης του χώρου σε ποικιλία καταστάσεων και σχεδιασμού διαδραστικών εμπειριών. Οι εξελίξεις στο χώρο των ενσωματωμένων διατάξεων (embedded technologies), έξυπνων υλικών (smart materials) και πολυμέσων επικοινωνίας (interactive media) επιτρέπουν την εύκολη εφαρμογή μεταβαλλόμενων στοιχείων που αποτελούν κυρίαρχα τμήματα της σχεδιαστικής και λειτουργικής λογικής. Αυτή η τάση είναι ένας τομέας ο οποίος πρόσφατα γνωρίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών του που ταιριάζουν στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και των μελλοντικών προοπτικών που φαίνονται να υπάρχουν σε αυτήν. Αποτελεί την ουσιαστική σύζευξη των πληροφοριακών συστημάτων με την δομή των χώρων και των μορφών τους. Φέρνοντας την αρχιτεκτονική πρακτική και τον κτισμένο χώρο σε εναρμόνιση με τη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις των μηχανικών του σήμερα.
Το μάθημα στοχεύει να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία για τη δημιουργία ανταποκριτικών χώρων. Με το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει εμπειρία στις παρακάτω γνωστικές περιοχές:
- Κινητικά συστήματα: Τα απαιτούμενα συστήματα για την καταγραφή, επεξεργασία και χειρισμό των δεδομένων και τον μετέπειτα έλεγχο κινούμενων στοιχείων. (Sensor-Controller-Actuator systems)
- Προγραμματισμός: Βασικές τεχνικές γνώσεις για τον προγραμματισμό σε ‘ανοιχτές’ πλατφόρμες (open source platforms) φυσικών και ψηφιακών εργαλείων που θα ελέγχουν τη συμπεριφορά των ηλεκτρονικών πρωτοτύπων.
- Ανταποκριτική λογική στην Αρχιτεκτονική: Η λογική του συσχετισμού των δυναμικών φαινομένων με το κτισμένο περιβάλλον. Ορισμός και δυνατότητες που παρέχει η προσέγγιση αυτή.
- Επαυξημένη Αρχιτεκτονική: Η διαδικασία με την οποία ο χώρος περιέχει επιπλέον επίπεδα «πληροφορίας» (layers of information). Παρουσιάζεται η ικανότητα ύπαρξης περισσότερων δεδομένων από το ίδιο περιβάλλον.
- Σχεδιασμός βάσει δραστηριότητας: Παρουσιάζεται η διαγραμματική μέθοδος στην οποία ο σχεδιασμός βασίζεται στην παρατήρηση των δραστηριοτήτων που καλείται να καλύψει ο κτισμένος χώρος. Καταγράφει την εξέλιξη των χαρακτηριστικών βάσει του χρόνου και προσαρμόζει το κτίρο επάνω στα μοτίβα που προκύπτουν. Στην ουσία εξελίσει τη σχεδιαστική διαδικασία να υπολογίζει την χωρική λειτουργία ως χρονικά εξαρτημένη.